Kalendervy

Databaser i kalendervy
I den här artikeln

Kalendrar gör det möjligt för dig att visualisera hur databasobjekt är kopplade till vissa datum. Använd en när du vill ha en översikt av viktiga lanseringsdatum, flerdagarshändelser eller projekt som sträcker sig över flera månader. 🗓️

Gå till vanliga frågor

Kalendrar visar när dina databasobjekt är schemalagda. Databasen måste innehålla en datumegenskap för att kunna använda ett databasobjekt. Du kan skapa en kalender i Notion på flera olika sätt.

Vill du spåra databasens händelser och resten av dina möten, träffar och planer? Du kan lägga till din Notion-databas i Notion-kalendern så att du kan se alla viktiga datum på ett ställe! Du kan även uppdatera databasens datum direkt från Notion-kalendern. Läs mer om hur du gör det här →

Helsidekalender

• Skapa en ny sida i arbetsytan.

• Klicka på Kalender i den gråskalade menyn.

Inbyggd kalender

• Gör så här om du vill skapa en kalender i en annan sida:

• Skriv /kalendervy på en ny rad och tryck på retur.

• När du nu går tillbaka till den ursprungliga sidan ser du att kalendern har kapslats in.

Obs! Utöka inbyggda databaser till helsidor genom att klicka på  längst upp till höger. Håll muspekaren över databasen för att se menyer med alternativ. Klicka på ••• för att se alternativen EgenskaperFilter och Sortering.

Lägg till en kalendervy i en databas

Du kan lägga till en kalender i en befintlig databas för att visa dess data i det formatet. Läs mer om vyer här →

• Klicka på + Lägg till en vy eller på namnet på den nuvarande vyn längst upp till vänster i databasen.

• Välj Kalender i listrutan och ge den ett namn i textrutan.

• Klicka på Skapa så visas din helt nya kalender.

• Du kan fortfarande växla tillbaka till andra vyer med hjälp av samma listruta till vänster.

Öppna ett kort som en sida

Databasobjekt visas på kalendern som kort som sträcker sig över en eller flera dagar. Klicka för att byta namn på dem, konfigurera egenskaper eller lägga till innehåll på sidorna i dem.

• Du behöver bara klicka på valfritt kort för att öppna det som en sida.

• Det kommer att öppna raden i förhandsvisningsläget. Klicka på Öppna som sida längst upp till vänster för att öppna den på en helsida.

• Alla egenskaper organiseras och visas högst upp.

• Klicka på egenskapsnamnet för att redigera namnet eller dess typ.

• Klicka på egenskapsfältet för att redigera dess innehåll.

• Du kan ändra ordningen på egenskaperna genom att hålla muspekaren över dem och använda ⋮⋮ för att dra dem upp eller ner.

• Du kan även lägga till en ny egenskap för tidslinjen genom att klicka på ••• och sedan på Egenskaper och + Ny egenskap.

• Under egenskaper finns det plats för kommentarer som tillskrivs dig.

• Sidans textdel kan redigeras precis som vilken annan Notion-sida. Du kan även lägga till vilken typ av innehållsblock som helst, inklusive inbyggda databaser.

Anpassa sida

När du öppnar en sida kan du ändra dess utseende på ett antal olika sätt, för att anpassa mer än bara teckensnitt och textstorlek.

• Klicka på ••• längst upp till höger på en öppen projektsida och klicka sedan på Anpassa sida.

• En meny där du kan redigera utseendet på bakåtlänkar och kommentarer, samt egenskaper visas.

• För bakåtlänkar kan du välja att visa dem utökade i sidans textdel eller i en popover.

• För kommentarer kan du välja att visa dem utökade eller dölja dem i sidans textdel.

• För egenskaper kan du ordna om dem med hjälp av ikonen ⋮⋮ och välja om du alltid vill visa dem, alltid dölja dem eller bara visa dem när de används.

Lägga till kort

Du kan lägga till ett nytt kort till din kalender på flera olika sätt.

• Klicka på +-ikonen som visas när du håller muspekaren över en dag. Skapar en ny händelse den dagen.

• Klicka på den blå knappen Ny längst upp till höger. Skapar ett nytt kort på dagen eller dagarna som du anger i datumegenskapen som kalendern använder.

• När du har lagt till ett kort till ett datum kan du sträcka ut det så att det sträcker sig över mer än en dag. Håll muspekaren över kortets högra eller vänstra kant och dra sedan för att utöka i den riktningen.

Obs! Du kan inkludera flera datumegenskaper i en databas – till exempel en förfallodatumsegenskap och en lanseringsdatumegenskap.

När du har flera datumegenskaper kan du växla mellan dem längst upp.

• Låt oss säga att du inte fyller i datumegenskapen som visas i kalendern. En ny meny som heter Ingen [datumegenskap] visas längst upp.

• I exemplet ovan kallas det Inget startdatum eller Inget förfallodatum.

• Om du klickar på det här kan du se och visa sidor i databasen som inte har tilldelats ett datum i den valda egenskapen.

Kortalternativ

Högerklicka på ett kort för att öppna den här menyn:

• Radera: Raderar kortet.

• Kopiera: Skapar en exakt kopia av kortet under det.

• Kopiera länk: Kopierar en ankarlänk till det specifika kortet till dina urklipp.

• Byt namn: Gör att du kan byta namn på kortet utan att öppna det.

• Flytta till: Gör att du kan flytta kortet till en annan arbetsyta eller sida (där det visas som en undersida).

• Redigera egenskap: Visar en meny med alla kalenderns egenskaper. Klicka på egenskapen du vill redigera och sedan på det nya värdet för det.

Tips: Du kan tillämpa dessa åtgärder på flera databassidor samtidigt. Du behöver bara välja alla sidor som du vill ändra. Sedan högerklickar du eller använder snabbkommandot cmd/ctrl + / för att redigera flera egenskaper samtidigt!

Du kan ändra kalendern på ett antal olika sätt. Till exempel dess egenskaper och utseende.

Veckovy

För att få en mer specifik vy av kalendern kan du visa sidorna som veckor istället för månader:

• Klicka på ••• längst upp till höger i databasen och sedan på Layout

• Klicka på Visa kalender som och välj Vecka

Visa en annan månad

Notion-kalendrar visas i månadsformat. Du kan gå tillbaka till en tidigare månad eller framåt till en kommande månad på två sätt:

• Klicka på pilarna < eller > som omger ordet Idag längst upp till höger i kalendern.

• Bläddra nedåt så ser du hur månaderna flyttas framåt längst upp till vänster i kalendern. (Du kan inte bläddra uppåt för att gå tillbaka i tiden.)

Obs! Kalendern kommer ihåg vilket datumintervall du tittade på senast. Nästa gång du öppnar sidan visas det intervallet.

Redigera egenheter

Alla kalendrar definieras av en uppsättning egenskaper som du skapar. Du kan lägga till så många du vill för att samla all information du behöver. Så här gör du:

• Lägg till ett nytt kort i kalendern och välj + Lägg till en egenskap på sidan som öppnas.

• Du kan även klicka på Egenskaper längst upp i kalendern och sedan på + Lägg till en egenskap.

• Ge egenskapen ett namn och välj dess typ från menyn Egenskapstyp .

• Om du vill radera eller kopiera en egenskap klickar du på ⋮⋮-ikonen till vänster i menyn Egenskaper så visas dessa alternativ.

Flytta och sträck ut kort

Du kan ordna om kort på kalendern med dra och släpp.

• Klicka och håll ett kort för att dra och släppa det till en annan dag på kalendern.

• Se till att kortet sträcker sig över flera dagar genom att hålla muspekaren över dess högra eller vänstra kant och sedan klicka och dra för att utöka det i någon riktning.

Visa, dölja och organisera egenskaper

Du kan välja vilka egenskaper du vill ska visas på framsidan av kortet i kalendern. Du kan till exempel visa prioriteringsstatus, vem som är tilldelad, typ av uppdrag etc.

• Klicka på Egenskaper och sedan på växlingsknapparna bredvid egenskaperna i databasen för att dölja eller visa dem.

• Du kan ändra visningsordningen för dina kalenderkort genom att använda ⋮⋮-ikonen för att dra dem uppåt eller nedåt i menyn Egenskaper.

Växla mellan kalendrar

Om du har flera datumegenskaper i databasen kan du visa separata kalendrar för var och en av dem.

• Längst upp i kalendern ser du en meny som kallas Efter [egenskapsnamn].

• Klicka på den för att växla mellan kalendrar för var och en av datumegenskaperna.

• Du kan även öppna det här alternativet från menyn •••. Välj Visa kalender efter.

Starta vecka på måndag

Beroende på var i världen du befinner dig kommer alla Notion-kalendrar att starta veckan på söndag eller måndag. Du kan även ändra den här inställningen:

• Klicka på Inställningar och medlemmar och sedan Språk och region.

• Aktivera eller inaktivera sedan växlingsknappen Börja veckan på måndag.

Filtrera kalendern

Visa endast korten som uppfyller vissa kriterier, beroende på vad du behöver.

• Klicka på Filter längst upp till höger i kalendern.

• Välj egenskapen som du vill filtrera efter i listrutan.

• Välj villkoret som du vill använda, t.ex. Innehåller, Innehåller inte, etc.

• Definiera värdet för egenskapen som du vill se, t.ex. en specifik tagg eller en tilldelad person.

• Du kan även lägga till flera filter på en gång på det här sättet!

• Ta bort filter genom att klicka på X bredvid dem i menyn Filter.

Sök i kalendern

Du kan söka efter specifikt innehåll i kalendern.

• Klicka på Sök längst upp till höger och ange ordet eller orden som du vill söka efter i korttitlar eller egenskapsvärden.

• Kalendern ändras i realtid så att endast korten som uppfyller kriterierna visas.

Länka till kalendern

Du kan kopiera en ankarlänk till den här specifika vyn av kalendern så att du kan dela den någon annanstans.

• Klicka på •••-ikonen längst upp till höger i kalendern.

• Klicka på Kopiera länk till vy så kopieras webbadressen till urklipp så att du kan dela den.

Vanliga frågor

Hur omvandlar jag en helsidedatabas till en inbyggd databas?

Om du vill göra om en helsidedatabas till en inbyggd databas kan du dra databasen till en annan sida i sidofältet. Den görs då om till en undersida.

Sedan klickar du på ••• -knappen till höger om rubriken på undersidan och går till Omvandla till infogad i listrutan för att göra om den till en infogad databas.

Om du vill återställa den till en helsidedatabas igen kan du klicka och dra den infogade databasen till sidofältet.

Hur kan jag se vilka sidor i databasen som innehåller kommentarer?

Om du lägger till en kommentar i diskussionsavsnittet på en tidslinjeprojektsida, eller någonstans i sidans textdel, visas en ordbubbla i den raden i tabelldelen av tidslinjen tillsammans med det antalet kommentarer som den innehåller. Om du döljer tabellen kan du inte snabbt se om projekten innehåller kommentarer.

Hur integrerar jag en Notion-kalender med min Google/Apple/Microsoft-kalender?

You can use our API to integrate external platforms with Notion! Check out our developer hub to get started.

Vi har också stöd för att bädda in en skrivskyddad Google-kalender i Notion om du bäddar in från samma e-postadress som du använder för ditt Notion-konto.

Går det att ställa in ett standardformat för datum i datumegenskapen?

För tillfället går det inte, tyvärr. Det är dock något vi definitivt vill lägga till i framtiden. Vi uppskattar tålamodet medan vi arbetar oss igenom vår att-göra-lista! 🙏

Kan jag göra så att kalendrar startar på måndagar istället för söndagar?

Ja! Den här inställningen ställs in automatiskt baserat på din region, men du kan ändra den manuellt i fliken Språk och region i Inställningar och medlemmar i det vänstra sidofältet. Det här tillämpas på alla kalendrar på ditt Notion-konto.

Finns det något sätt att se en dagsvy/årsvy istället för månadsvyn?

I mobilappen finns en dagsvy som du kommer åt genom att trycka på ett datum i kalendern. Du kan även använda vår tidslinjevy som gör att du kan visa tidsskalor från timmar till år!

Har du fortfarande frågor? Kontakta supporten