Gallerivy

Databaser i gallerivy
I den här artikeln

Gallerivy är det bästa sättet att visa databaser med visuella komponenter, som moodanpassade översikter, kontorskataloger, virtuella receptlådor och mer. 🖼️

Gå till vanliga frågor

Du kan lägga till ett galleri i Notion på flera olika sätt. Här är alternativen:

Galleri på helsida

• Skapa en ny sida i arbetsytan.

• Klicka på Galleri i den gråskalade menyn.

Inbyggt galleri

• Gör så här om du vill skapa ett galleri i en annan sida:

• Skriv /gallerivy på en ny rad och tryck på retur.

Obs! Utöka infogade gallerier till helsidor genom att klicka på  längst upp till höger. Håll muspekaren över galleriet för att se menyer med alternativ. Klicka på ••• för att se alternativen EgenskaperFilter och Sortering.

Lägga till en gallerivy i en databas

Du kan lägga till ett galleri i en befintlig databas för att visa dess data i det formatet.

• Klicka på + Lägg till en vy

eller namnet på den nuvarande vyn längst upp till vänster i databasen.

• Välj Galleri i listrutan och ge den ett namn i textrutan.

• Klicka på Skapa så visas ditt helt nya galleri.

• Du kan fortfarande växla tillbaka till andra vyer med hjälp av samma listruta till vänster.

Öppna ett kort som en sida

Alla kort i ett Notion-galleri är en egen sida som du kan öppna och redigera.

• Du behöver bara klicka någonstans på ett kort för att öppna det i förhandsvisningsläget.

• Klicka på ⤢ Öppna som sida längst upp till vänster för att öppna den på en helsida.

• Alla egenskaper organiseras och visas högst upp.

• Klicka på egenskapsnamnet för att redigera namnet eller dess typ.

• Klicka på egenskapsfältet för att redigera dess innehåll.

• Du kan ändra ordningen på egenskaperna genom att hålla muspekaren över dem och använda ⋮⋮ för att dra dem upp eller ner.

• Du kan även lägga till en ny egenskap till galleriet från sidan genom att klicka på + Lägg till egenskap.

• Under egenskaper finns det plats för kommentarer som tillskrivs dig.

• Sidans textdel kan redigeras precis som vilken annan Notion-sida. Du kan även lägga till vilken typ av innehållsblock som helst, inklusive inbyggda databaser.

Anpassa sida

När du öppnar en sida kan du ändra dess utseende på ett antal olika sätt, för att anpassa mer än bara teckensnitt och textstorlek.

• Klicka på ••• längst upp till höger på en öppen projektsida och klicka sedan på Anpassa sida.

• En meny där du kan redigera utseendet på bakåtlänkar och kommentarer, samt egenskaper visas.

• För bakåtlänkar kan du välja att visa dem utökade i sidans textdel eller i en popover.

• För kommentarer kan du välja att visa dem utökade eller stänga av dem i sidans textdel.

• För egenskaper kan du ordna om dem med hjälp av ikonen ⋮⋮ och välja om du alltid vill visa dem, alltid dölja dem eller bara visa dem när de används.

Lägga till ett nytt kort

Du kan lägga till ett nytt kort till galleriet på flera olika sätt.

• Klicka på knappen + Nytt i det tomma kortet längst ner i galleriet för att lägga till en ny bildram.

• Klicka på den blå knappen Nytt längst upp till höger i galleriet för att skapa ett nytt kort längst ner i galleriet och automatiskt öppna det i förhandsvisningsläget.

Kortalternativ

Klicka på •••-ikonen som visas längst upp till höger på alla kort när du håller muspekaren över det (eller högerklicka någonstans på kortet) för att öppna en meny med följande alternativ:

• Radera: Raderar kortet från galleriet.

• Kopiera: Skapar en exakt kopia av kortet bredvid det.

• Kopiera länk: Kopierar en ankarlänk till det specifika kortet till dina urklipp.

• Byt namn: Gör att du kan byta namn på kortets sida utan att öppna det.

• Flytta till: Gör att du kan flytta kortet till en annan arbetsyta eller sida (där det visas som en undersida).

• Redigera egenskap: Visar en meny med alla galleriets egenskaper. Klicka på egenskapen du vill redigera och sedan på det nya värdet för det.

Tips: Du kan tillämpa dessa åtgärder på flera databassidor samtidigt. Du behöver bara välja alla sidor som du vill ändra. Sedan högerklickar du eller använder snabbkommandot cmd/ctrl + / för att redigera flera egenskaper samtidigt!

Redigera galleriet så att det gör det du vill att det ska göra. Du kan ändra galleriets ordning och utseende för att passa den aktuella uppgiften på flera olika sätt.

Redigera egenheter

I gallerier skapar egenskapen en kontext för bilderna som visas. Du kan lägga till så många egenskaper du vill. Så här gör du:

• Lägg till ett nytt kort i galleriet och på sidan som öppnas väljer du + Lägg till en egenskap.

• Du kan även klicka på ••• och Egenskaper, sedan Ny egenskap.

• Ge egenskapen ett namn och välj dess typ från menyn Typ .

• Om du vill radera eller kopiera en egenskap klickar du på ⋮⋮-ikonen till vänster i menyn Egenskaper så visas dessa alternativ.

Ändra förhandsvisning av kort

Så här ändrar du förhandsvisnings av kort:

1. Klicka på menyn •••

2. Välj Layout och Förhandsvisning av kort

När det gäller frågan om vilka bilder som ska visas i galleriet har du flera alternativ:

• Sidomslag: Galleriet visar omslagsbilderna som valts på varje sida.

• Sidinnehåll: Galleriet visar den första bilden i textdelen för varje sida i galleriet. Om det inte finns någon bild visas istället en förhandsvisning av innehållet på sidan.

• Filer och media: Galleriet visar bildfiler som laddats upp i en filegenskap.

Anpassa, sträck ut och flytta bilder

Du kan visa bilder i galleriet på flera olika sätt:

• Om du vill att hela bilden ska visas inuti kortramen går du till Egenskaper och aktiverar Anpassa bild. De ändrar storlek för att passa.

• Om du vill beskära bilden så att den fyller ut kortramen stänger du av Anpassa bild. Det här är standard.

• Om du vill ändra vilken del av bilden som ska visas på ett kort håller du muspekaren över kortet och klickar på Flytta. Sedan drar du bilden så att den visas på sättet du vill visa den och klickar på Spara position.

Omorganisera kort

Om du vill ändra ordningen på korten i galleriet klickar du och håller, och sedan drar du åt vänster, höger, upp eller ner.

Kortstorlek

Du kan välja om bilden ska vara liten, medelstor eller stor.

• Gå till Egenskaper längst upp till höger i galleriet.

• Klicka på listrutan Kortstorlek och välj storleken du vill använda.

Visa, dölja och organisera egenskaper

Du kan välja vilka egenskaper du vill ska visas under bilderna i galleriet. I katalogexemplet kan du visa eller dölja plats- och titeltaggar.

• Klicka på Egenskaper och sedan på växlingsknapparna bredvid egenskaperna i databasen för att dölja eller visa dem.

• Ändra visningsordningen på dina gallerikort genom att använda ⋮⋮-ikonen för att dra dem uppåt eller nedåt i menyn Egenskaper.

Tips: Du kan också dölja namnet på ett kort i galleriet så att du kan visa bilden som ett fristående element. Stäng av Namn i menyn Egenskaper. Det här är användbart för enkla och eleganta moodanpassade översikter och fotosamlingar.

Ändra gruppering

Du kan gruppera dina kort efter olika egenskaper i galleriet för att visualisera dem på olika sätt.

• Klicka på Gruppera längst upp i galleriet och välj egenskapen du vill använda. Du kan gruppera efter nästan vilken egenskapstyp som helst: val, flerval, person, text, nummer, datum, kryssruta, URL, e-post, telefon, formel, relation, skapad kl., skapad av, senast redigerad och senast redigerad av.

• Galleriet kommer nu att grupperas efter egenskapens värden. Varje grupp har en växlingsknapp till vänster som du kan använda för att snabbt dölja och visa grupper så att du kan fokusera på dina uppgifter.

• Tomma grupper kan också döljas med växlingsknappen "Dölj tomma grupper".

Filtrera galleriet

Visa endast korten som uppfyller vissa kriterier, beroende på vad du behöver.

• Klicka på Filter längst upp till höger i galleriet.

• Välj egenskapen som du vill filtrera efter i listrutan.

• Välj villkoret som du vill använda, t.ex. Innehåller, Innehåller inte, etc.

• Definiera värdet för egenskapen som du vill se, t.ex. en specifik tagg.

• Du kan även lägga till flera filter på en gång på det här sättet!

• Ta bort filter genom att klicka på X-ikonen bredvid dem i menyn Filter.

Sortera galleriet

Se till att dina bilder visas i en viss ordning genom att sortera egenskaperna i Stigande eller Fallande ordning.

• Klicka på Sortera längst upp till höger i galleriet.

• Välj egenskapen som du vill sortera efter och välj sedan Stigande eller Fallande. Du kan se hur galleriet organiseras om i realtid.

• Du kan lägga till flera sorteringar i galleriet. Sorteringskriterierna får företräde baserat på ordningen i menyn Sortera. (Du kan använda ⋮⋮ för att dra och släppa dem upp eller ner).

• Ta bort sorteringar genom att klicka på X-ikonen bredvid dem i menyn Sortera.

Sök i galleriet

Du kan söka efter specifikt innehåll i galleriet.

• Klicka på Sök längst upp till höger och ange ordet eller orden som du vill söka efter i korttitlar eller egenskapsvärden.

• Galleriet ändras i realtid så att endast korten som uppfyller kriterierna visas.

Länka till galleriet

Du kan kopiera en ankarlänk till den här specifika vyn av galleriet så att du kan dela den någon annanstans.

• Klicka på •••-ikonen längst upp till höger i galleriet.

• Klicka på Kopiera länk till vy så kopieras webbadressen till urklipp så att du kan dela den.

Vanliga frågor

Hur omvandlar jag en helsidedatabas till en inbyggd databas?

Om du vill göra om en helsidedatabas till en inbyggd databas kan du dra databasen till en annan sida i sidofältet. Den görs då om till en undersida.

Sedan klickar du på ••• -knappen till höger om rubriken på undersidan och går till Omvandla till infogad i listrutan för att göra om den till en infogad databas.

Om du vill återställa den till en helsidedatabas igen kan du klicka och dra den infogade databasen till sidofältet.

Finns det något sätt att hoppa över den modala vyn och alltid öppna som en sida som standard?

Inte just nu, tyvärr!

Hur kan jag lägga till en emoji i en tagg, t.ex. "🔥 brådskande"?

Använd datorns emoji-väljare för att lägga till infogade emoji-symboler på en Notion-sida, eller någon annanstans på datorn! Här är snabbkommandona för att öppna väljaren:

Mac: ctrl + cmd + mellanslag

Windows 10: Windows-tangenten + . eller Windows-tangenten + ;

Hur kan jag se vilka sidor i databasen som innehåller kommentarer?

Om du lägger till en kommentar i diskussionsavsnittet på en tidslinjeprojektsida, eller någonstans i sidans textdel, visas en ordbubbla i den raden i tabelldelen av tidslinjen tillsammans med det antalet kommentarer som den innehåller. Om du döljer tabellen kan du inte snabbt se om projekten innehåller kommentarer.

Har du fortfarande frågor? Kontakta supporten