Bilder, filer och mediefiler

Bilder, filer och media – hero
I den här artikeln

Lägg till mer färg på Notion-sidan genom att ladda upp bilder, videor, ljudfiler och annat. 🎞️

Gå till vanliga frågor

Bilder

Notion gör det enkelt att lägga till, ändra storlek på och arrangera om bilder i valfri konfiguration eller format (JPG, PNG, GIF etc.).

• Klicka på +-knappen som visas i vänstermarginalen när du håller muspekaren över en ny rad. Välj Bild och tryck på retur. Du kan även skriva /bild och trycka på retur.

• Båda dessa metoder skapar ett bildblock på sidan. Klicka för att ladda upp en bild från din dator, bädda in en bild från någon annanstans med hjälp av en webbadress eller lägga till ett arkivbild från Unsplash.

• Du kan även dra och släppa en bild till en Notion-sida!

Du kan också lägga till bilder i databaser och visa dem i ett galleri. Mer information om gallerivy finns här →

• Lägg till egenskapen Filer och media i en databas. Om du klickar på fältet får du möjligheten att ladda upp en bild från din dator eller bädda in en bild från en annan plats.

• Dra en bildfil till ett kort på en databasöversikt, till en Filer och media-egenskapscell i en tabell, eller till ett galleri.

• Du kan naturligtvis även lägga till en bild till brödtexten på en sida i en databas med /bild eller dra och släpp.

Filer

Ha dina filer i Notion för att enkelt lagra och dela dem. Du kan skapa ett filblock var som helst på sidan där du kan ladda upp en fil från din dator eller använda en inbäddningslänk för att bädda in en fil på sidan som en PDF.

• Klicka på +-knappen som visas till vänster när du håller muspekaren över en ny rad. Välj Fil och tryck på retur. Du kan även skriva /fil och trycka på retur.

• En meny med alternativen Ladda upp och Bädda in länk visas. Välj filen du vill använda och klicka på Öppna.

• Du kan också dra filer till en Notion-sida från skrivbordet eller en mapp på din dator. Notion laddar upp och lagrar filen på ett säkert sätt så att du kan komma åt och ladda ned den i framtiden.

• Vissa filtyper såsom PDF-filer kan bäddas in direkt i Notion, vilket ger dig en förhandsvisning av innehållet inuti.

Du kan också lägga till filer i databaser för att associera dem med annan information. Det här är till exempel användbart om du skapar ett bibliotek med tillgångar och vill lägga till taggar och annan kontext till varje tillgång.

• Lägg till egenskapen Filer och media i databasen.

• Klicka på egenskapen (till exempel en cell i kolumnen av en tabell). Du uppmanas att ladda upp en fil eller bädda in en fil från någon annanstans.

• Du kan även dra och släppa filer i celler under egenskapen i en tabell. Alternativt kan du dra in dem i kort på en översikt eller i ett galleri. De visas i fältet Filer på den motsvarande sidan.

Videor

Du kan lägga till en video från en streamingtjänst som erbjuder inbäddningslänkar var som helst på Notion-sidan. Det finns ett antal sätt att göra detta på:

• Klicka på +-knappen som visas till vänster när du håller muspekaren över en ny rad. Välj Video och tryck på retur. Du kan också skriva /video och trycka på retur.

• Välj Bädda in länk i menyn som visas, klistra in videons webbadress från streamingtjänsten och klicka på Bädda in video.

• Du kan även klistra in webbadressen till en video från en streamingtjänst. I menyn som visas väljer du Skapa inbäddning.

Du kan även ladda upp egna videofiler och spela upp dem i vår videospelare.

• Klicka på +-knappen som visas till vänster när du håller muspekaren över en ny rad. Välj Video och tryck på retur. Du kan också skriva /video och trycka på retur.

• Välj Ladda upp i menyn som visas och välj videofilen.

• Du kan också dra videofilen till en Notion-sida från skrivbordet eller en mapp på datorn. Notion kommer automatiskt att konvertera filen så att den kan spelas upp i vår videospelare.

Obs: Om din webbläsare eller ditt operativsystem har stöd för uppspelning av det här video-/ljudfilsformatet kan du spela upp filen direkt från Notion-sidan.

Om webbläsaren eller operativsystemetet inte har stöd för uppspelning av det här video-/ljudfilsformatet kanske innehållet inte går att spela upp direkt.

Ljud

Du kan lägga till ljudfiler från de flesta streamingplattformar var som helst på Notion-sidan:

• Klicka på +-knappen som visas till vänster när du håller muspekaren över en ny rad. Välj Ljudfil. Du kan också skriva /audio och trycka på retur.

• I menyn som visas väljer du Bädda in länk och klistrar in webbadressen för låten eller spellistan från streamingtjänsten.

• Du kan även klistra in låtens eller spellistans webbadress från streamingtjänsten. I menyn som visas väljer du Skapa inbäddning.

Du kan även ladda upp en ljudfil direkt från din dator.

• Klicka på +-knappen som visas till vänster när du håller muspekaren över en ny rad. Välj Ljudfil och tryck på retur. Du kan också skriva /audio och trycka på retur.

• I menyn som visas väljer du Ladda upp och väljer ljudfilen.

• Du kan också dra ljudfilen till en Notion-sida från skrivbordet eller en mapp på datorn. Notion kommer automatiskt att konvertera filen så att den kan spelas upp i vår ljudspelare.

Obs: Om din webbläsare eller ditt operativsystem har stöd för uppspelning av det här video-/ljudfilsformatet kan du spela upp filen direkt från Notion-sidan.

Om webbläsaren eller operativsystemetet inte har stöd för uppspelning av det här video-/ljudfilsformatet kanske innehållet inte går att spela upp direkt.

Webbokmärken

Det finns några sätt att lägga till ett webbokmärke till en sida:

• Klicka på +-knappen som visas till vänster när du håller muspekaren över en ny rad. Välj Webbokmärke och tryck på retur.

• Skriv /webbokmärke eller bara /bokmärke och tryck på retur.

• I mobilappen klistrar du in en webbadress och väljer Skapa bokmärke.

Oavsett metod måste du ange webbadressen. Tryck på retur så visas ditt bokmärke.

Ordna och ändra storlek

• För att ordna: Använd dra och släpp för att flytta medieblock på Notion-sidan. Du kan även dra dem till kolumner.

• För att ändra storlek: Håll muspekaren över medieblocket så ser du två svarta markeringar i vänster och höger kant. Klicka på en av dem och dra för att göra videon större eller mindre.

Beskära

• Håll muspekaren över en bild och välj •••Beskär bild.

• När du är klar väljer du Spara.

Maskering

• Håll muspekaren över en bild och välj •••Beskär bild.

• Välj formikonen i det övre vänstra hörnet och välj maskeringsmåtten.

• När du är klar väljer du Spara.

Justera

• Håll muspekaren över en bild, en fil eller ett medieblock och klicka på justeringssymbolen. Det är en kvadrat med linjer över och under.

• Välj att justera till vänster, i mitten eller till höger.

Bildtext

• Håll muspekaren över en bild, en fil eller ett medieblock och klicka på bildtextssymbolen. Det är en kvadrat med linjer under som representerar undertexter under media.

• En grå text visas under bilden, filen eller mediet. Du kan redigera och utforma den som vilken annan text som helst på sidan.

Alternativ text

• Håll muspekaren över en bild och välj •••Alternativ text.

• Lägg till alternativ text som beskriver bilden och tryck på retur när du är klar.

• Du kan hålla muspekaren över ALT i hörnet av en bild för att se dess alternativa text.

Se till att den alternativa texten är kort och beskrivande. Du kan även ange specifik information som bygger på sammanhanget för sidan som bilden är inbäddad i. Om du till exempel inkluderar en bild på en sida om undervisning kan du skriva "En lärare pratar med en elev i klassrummet" istället för "Två personer pratar i ett rum".

Ladda ned

För skrivbordet

• Håll muspekaren över en bild, fil eller någon typ av media och klicka på nedladdningsikonen längst upp till höger. Det är en nedåtriktad pil inuti en cirkel.

• Det här sparar filen på Notion på din dator.

För mobilen

• Tryck på ••• längst upp till höger om bilden, filen eller medieblocket och välj sedan Visa ursprunglig.

• Bilden, filen eller mediefilen öppnas i en webbläsare i appen. Tryck och håll in på bilden för att lägga till den i din fotorulle.

Visa ursprunglig version eller helskärmsläge

Du kan visa bilder i Notion på ett antal andra sätt – i sitt ursprungliga format i webbläsaren och i helskärmsläge. Så här gör du:

• Håll muspekaren över en bild, fil eller mediefil och klicka på Ursprunglig. När du gör detta öppnas bilden i dess ursprungliga storlek i en ny flik i webbläsaren.

• Om du vill se bilden i helskärmsläge håller du muspekaren över den och klickar på •••. Välj Helskärm i listrutan. (Du kan också välja bilden och trycka på mellanslag).

Ersätt

Du kan ersätta bilder, filer eller mediefiler i Notion med en annan fil i exakt samma storlek/plats.

• Håll muspekaren över blocket och klicka på •••. Välj Ersätt. När du gör detta öppnas ett fönster där du kan ladda upp en annan fil från datorn eller bädda in en bild från en annan plats.

Kommentera

Du kan lägga till en kommentar till ett bild-, fil- eller medieblock precis som du kan med text eller andra typer av innehållsblock i Notion.

• Håll muspekaren över en bild, en fil eller media och klicka på pratbubblan.

• Du kan även hålla muspekaren över den och klicka på •••. Välj Kommentar. Du kan skriva @ följt av någons namn för att omnämna en teammedlem och uppmärksamma dem om en fråga, ett förslag eller en idé som du har om bilden.

Radera

• Håll muspekaren över en bild, fil eller mediefil och klicka på ••• längst upp till höger eller ⋮⋮ till vänster. Du kan även klicka direkt på blocket.

• Välj Radera.

Vanliga frågor

Varför kan jag inte se några anpassningskontroller för min bild, fil eller medieblock?

Justeringskontrollerna är dolda om blocket har samma bredd som innehållet på sidan, eller om blocket redan är så brett det kan vara.

Finns det några storleksbegränsningar för filerna?

Du kan ladda upp en obegränsad mängd filer till Notion. Det finns dock begränsningar för hur stora filerna kan vara:

• Kostnadsfritt abonnemang: 5 MB

• Betalda abonnemang: 5 GB

Har du fortfarande frågor? Kontakta supporten