Snabbkommandon

Använda snedstreckskommandon
I den här artikeln

Notion är utrustat med tangentbords- och Markdown-snabbkommandon så att du kan göra allt du behöver göra utan att någonsin röra musen. ⌨️

Obs: Som du kommer se används cmd/ctrl en hel del här nedan. Med detta åsyftas tangenterna kommando på Mac och kontroll på Windows och Linux. Instruktionerna gäller för engelska/QWERTY-tangentbord, men vi har för avsikt att skapa anvisningar för internationella tangentbord i framtiden!

Om du inte är särskilt förtjust i snabbkommandon har vi förståelse för det. Du kan fortfarande arbeta i Notion som ett proffs om du bara kommer ihåg dessa kommandon:

• Tryck på cmd/ctrl + N för att skapa en ny sida (endast i skrivbordsappen).

• Tryck på cmd/ctrl + skift + N  för att öppna ett nytt Notion-fönster (endast i skrivbordsappen).

• Tryck på alternativ + skift + klicka  för att öppna en sida som ett nytt fönster (endast i skrivbordsappen).

• Tryck på cmd/ctrl + klicka för att öppna en länk som en ny Notion-flik (endast i skrivbordsappen).

• Tryck på cmd/ctrl + t för att skapa en ny Notion-flik (endast i skrivbordsappen).

• Tryck på cmd/ctrl + P eller cmd/ctrl + K för att öppna sökfunktionen eller gå till en nyligen visad sida.

• Tryck på cmd/ctrl + L för att kopiera sidans webbadress.

• Tryck på cmd/ctrl + [ för att gå tillbaka en sida.

• Tryck på cmd/ctrl + ] för att gå framåt en sida.

• Tryck på ctrl + skift + K (Mac) eller ctrl + K (Windows) i snabbvisningsläget för databaser för att gå till den föregående databassidan.

• Tryck på ctrl + skift + J (Mac) eller ctrl + J (Windows) i snabbvisningsläget för databaser för att gå till nästa databassida.

• Tryck på cmd/ctrl + skift + L för att växla mellan mörkt läge och ljust läge.

Tips: Du kan lägga till alla inbyggda emoji-symboler på en Notion-sida genom att skriva : följt av namnet på en emoji, till exempel :äpple för 🍎 eller :klappa för 👏

Du kan även öppna datorns emoji-väljare med snabbkommandot ctrl + cmd + mellanslag på Mac och Windows-tangenten + .eller Windows-tangenten + ; på Windows.

Medan du skriver:

• Skriv ** på vardera sida om texten för fetstil.

• Skriv * på vardera sida om texten för kursiv.

• Skriv ` på vardera sida om texten för att skapa inbyggd kod. (Det är symbolen till vänster om tangenten 1.)

• Skriv ~ på vardera sida om texten för att göra den genomstruken.

Testa dessa i början av en ny rad eller ett befintligt innehållsblock:

• Skriv *- eller + följt av mellanslag för att skapa en punktlista.

• Skriv [] för att skapa en att göra-kryssruta, följt av mellanslag. (Det ska inte vara ett mellanslag däremellan.)

• Skriv 1., a. eller i. följt av mellanslag för att skapa en numrerad lista.

• Skriv # följt av mellanslag för att skapa en r1-rubrik.

• Skriv ## följt av mellanslag för att skapa en r2-underrubrik.

• Skriv ### följt av mellanslag för att skapa en r3-underrubrik.

• Skriv > följt av mellanslag för att skapa en växlingslista.

• Skriv " följt av mellanslag för att skapa ett citatblock.

• Tryck på retur för att infoga en textrad.

• Tryck på skift + retur för att skapa en radbrytning i ett textblock.

• Tryck på cmd/ctrl + skift + M för att skapa en kommentar.

• Skriv --- för att skapa en avdelare. (Tre streck i rad.)

• När du har markerat text trycker du på cmd/ctrl + B för att göra texten fetstilt.

• När du har markerat text trycker du på cmd/ctrl + I för att göra texten kursiv.

• När du har markerat text trycker du på cmd/ctrl + U för att göra texten understruken.

• När du har markerat text trycker du på cmd/ctrl + skift + S för att göra texten genomstruken.

• När du har markerat text trycker du på cmd/ctrl + K för att lägga till en länk. Du kan även klistra in en webbadress över markerad text för att göra den till en länk med cmd/ctrl + V.

• När du har markerat text trycker du på cmd/ctrl + E för lägga till kod.

• Tryck på tabb för att göra indrag och kapsla innehåll. När du gör ett indrag kapslas blocket in i blocket ovanför det. Om du väljer det överordnade blocket väljer du även allt som har kapslats in under det.

• Tryck på skift + tabb för att ta bort kapslingen av innehåll.

• Skriv /ändra i början eller slutet av en block för att ändra det till en annan typ av block. En lista med olika alternativ visas.

• Skriv /färg i början eller slutet av ett textblock för att ändra dess färg eller markeringsfärg. (Skriv /standard för att ta bort en färg eller en markering.) Exempel: /blå/blå bakgrund

Cmd + alternativ är kombinationen på Mac och ctrl + skift är kombinationen på Windows och Linux för alla följande snabbkommandon för att skapa innehåll:

• Tryck på cmd/ctrl + alternativ/skift + 0 för att skapa text.

• Tryck på cmd/ctrl + alternativ/skift + 1 för att skapa en r1-rubrik.

• Tryck på cmd/ctrl + alternativ/skift + 2 för att skapa en r2-rubrik.

• Tryck på cmd/ctrl + alternativ/skift + 3 för att skapa en r3-rubrik.

• Tryck på cmd/ctrl + alternativ/skift + 4 för att skapa en att göra-kryssruta.

• Tryck på cmd/ctrl + alternativ/skift + 5 för att skapa en punktlista.

• Tryck på cmd/ctrl + alternativ/skift + 6 för att skapa en numrerad lista.

• Tryck på cmd/ctrl + alternativ/skift + 7 för att skapa en växlingslista.

• Tryck på cmd/ctrl + alternativ/skift + 8 för att skapa ett kodblock.

• Tryck på cmd/ctrl + alternativ/skift + 9 för att skapa en ny sida eller göra innehållet på en rad till en sida.

• Tryck på cmd/ctrl + + för att zooma in.

• Tryck på cmd/ctrl + - för att zooma ut.

• Tryck på cmd/ctrl + skift + U för att gå upp en nivå i sidans hierarki.

• Du kan kopiera allt innehåll på en Notion-sida genom att hålla ner alternativ/alt när du drar och släpper.

Allt i Notion är block – från textstycken till bilder och inbäddningar. De här snabbkommandona gör att du kan redigera hela block som du markerat.

• Tryck på esc för att välja blocket du för närvarande befinner dig i. Eller för att rensa markerade block.

• Tryck på cmd/ctrl + a en gång för att välja blocket som muspekaren befinner sig i.

• Tryck på mellanslag för att öppna en markerad bild i helskärmsläge. Eller för att avsluta helskärmsläget.

• Tryck på piltangenterna för att välja ett annan block.

• Håll ned skift + upp/ned-piltangenterna för att utöka markeringen uppåt eller nedåt.

• Använd cmd + skift + klicka på Mac och alt + skift + klicka på Windows/Linux för att markera eller avmarkera hela block.

• Använd skift + klicka för att välja ett annat block och alla block däremellan.

• Tryck på backsteg eller del för att radera markerade block.

• Tryck på cmd/ctrl + D för att kopiera blocken som du markerat.

• Tryck retur för att redigera text i ett valt block (eller öppna en sida i en sida).

• Tryck på cmd/ctrl + / för att redigera eller ändra ett eller flera valda block.

• Använd det här snabbkommandot för att ändra typen av block, färgen, eller för att redigera, kopiera eller flytta block. En meny visas och längst upp i den hittar du en textruta. I den kan du ange åtgärden, blocket eller färgen du vill ha.

• Markera flera rader eller kort i en databas och använd cmd/ctrl + / för att redigera alla på en gång.

• Håll ner cmd/ctrl + skift + piltangenterna för att flytta runt ett markerad block.

• Tryck på cmd/ctrl + alternativ/alt + T för att utöka eller stänga alla växlar i en växlingslista.

• Tryck på cmd/ctrl + skift + H för att tillämpa den senaste text- eller markeringsfärgen du använde.

• Tryck på cmd/ctrl + retur för att ändra det aktuella blocket du befinner dig i. Ändra betyder i det här fallet:

• Öppna en sida

• Markera eller avmarkera en att göra-kryssruta

• Öppna eller stänga en växlingslista

• Visa inbäddningar eller bilder till helskärmsläge

• Omnämna en person: Skriv @ och namnet på en teammedlem i arbetsytan för att uppmärksamma personen om något. De får sedan ett meddelande om detta. Det här är smidigt att använda i kommentarer och diskussioner.

• Omnämna en sida: Skriv @ och namnet på en annan sida i arbetsytan för att skapa en länk till den. Om du ändrar namnet på sidan kommer länken att ändras automatiskt.

• Omnämna ett datum: Skriv @ och ett datum i valfritt format (du kan även skriva "igår", " idag" eller "imorgon", eller t.o.m. "nästa onsdag"). Det här är användbart om du vill skapa deadline-datum.

• Lägga till en påminnelse: Skriv @påminn följt av ett datum i valfritt format (du kan även skriva "igår", " idag", " imorgon" etc.). Du kan klicka på länken som visas för att justera datumet och den exakta tiden då du vill bli påmind. Du kommer då att få ett meddelande om detta vid denna tidpunkt.

• Tryck på esc för att avfärda @-kommandomenyn om du bara vill skriva @.

• Länka en sida: Skriv [[ och namnet på en annan sida i arbetsytan för att skapa en länk till den. Om du ändrar namnet på sidan kommer länken att ändras automatiskt.

• Skapa en undersida: Skriv [[ och namnet på undersidan som du vill kapsla in i den aktuella sidan. Använd muspekaren eller piltangenterna för att välja + Lägg till ny undersida i listrutan som visas.

• Skapa en ny sida någon annanstans: Skriv [[ och namnet på sidan som du vill skapa. Använd muspekaren eller piltangenterna för att välja ↗ Lägg till ny sida i.. i listrutan som visas och välj sedan sidan eller databasen som du vill att sidan ska läggas till i.

• Skapa en undersida: Skriv + och namnet på undersidan som du vill kapsla in i den aktuella sidan. Använd muspekaren eller piltangenterna för att välja + Lägg till ny undersida i listrutan som visas.

• Skapa en ny sida någon annanstans: Skriv + och namnet på sidan som du vill skapa. Använd muspekaren eller piltangenterna för att välja ↗ Lägg till ny sida i.. i listrutan som visas och välj sedan sidan eller databasen som du vill att sidan ska läggas till i.

• Länka en sida: Skriv + och namnet på en annan sida i arbetsytan för att skapa en länk till den. Om du ändrar namnet på sidan kommer länken att ändras automatiskt.

Tips: När du använder [[ visar listrutan alternativ för att länka sidor först. När du använder + visar listrutan alternativ för att skapa sidor först.

När du trycker på / i Notion öppnas en fullständig meny med innehållsblock som du kan välja att infoga. Du kan även använda ett snabbkommando för detta genom att trycka på / och sedan skriva det du vill ha. Du kan välja mellan följande alternativ:

Grundläggande

• /text eller /textblock skapar ett nytt textblock.

• /sida skapar en ny sida (och öppnar den automatiskt när du trycker på retur).

• /punktlista skapar en punktlista.

• /num skapar en numrerad lista.

• /uppgifter skapar en att-göra-lista med kryssrutor.

• /växla skapar en växlingslista.

• /avdelare skapar en ljusgrå avdelare.

• /citat skapar ett citatblock med större text.

• /r1 eller /# skapar en stor rubrik.

• /r2 eller /## skapar en medelstor rubrik.

• /r3 eller /### skapar en liten rubrik.

• /länk skapar en länk till en annan sida i arbetsytan.

• esc rensar /-menyn. Detta är praktiskt om du bara försöker använda / i texten du skriver.

Infoga

• /omnämnande gör att du kan omnämna en sida eller en person i arbetsytan.

• /datum eller /påminnelse gör att du kan lägga till en tidsstämpel eller en påminnelse på sidan.

• /ekvation gör att du kan lägga till en TeX-formel i texten.

• /emoji öppnar emoji-väljaren.

Media

• /bild öppnar möjligheten att ladda upp eller bädda in en bild, eller att lägga till en från Unsplash.

• /pdf gör att du kan klistra in en webbadress till en PDF-fil så att PDF-filen visas på sidan.

• /bokmärke gör att du kan klistra in en webbadress till en annan webbplats för att skapa ett webbokmärke.

• /video gör att du kan ladda upp en videofil eller bädda in en video från YouTube, Vimeo etc.

• /audio gör att du kan ladda upp en ljudfil eller bädda in en inspelning från SoundCloud, Spotify etc.

• /kod skapar ett kodblock där du kan skriva och kopiera kodavsnitt.

• /fil gör att du kan ladda upp en fil från din dator eller skapa en inbäddning.

• /inbädda gör att du kan lägga till någon av de fler än 500 inbäddningar som fungerar med Notion.

Avancerade funktioiner

• /kommentar gör att du kan skapa en kommentar för ett block.

• /kopiera skapar en exakt kopia av det aktuella blocket.

• /flytta till gör att du kan flytta blocket till en annan sida.

• /radera raderar det aktuella blocket.

• /innehåll skapar ett innehållsförteckningsblock.

• /knapp eller /mall ger dig en mallknapp som kan kopiera olika kombinationer av block som du kan definiera själv.

• /länkstig infogar en länkstigsmeny som visar var din aktuella sida är i arbetsytan.

• /matekv eller /latex gör att du kan skriva matematiska ekvationer och symboler med TeX.