Sneltoetsen/snelkoppelingen

Slash-opdrachten gebruiken
In this Article

Notion biedt volledige toegang tot sneltoetsen en snelkoppelingen voor Markdown – je kunt dus doen wat je wilt, zonder dat je de muis maar aan hoeft te raken ⌨️

Opmerking: Hieronder kom je vaak Cmd/Ctrl tegen. Dit staat voor Command op een Mac en Control op Windows en Linux. Deze instructies zijn voor (Engelse) QWERTY-toetsenborden, maar internationale snelkoppelingen staan op de planning!

Als je de snelkoppelingen niet lekker in de vingers hebt, begrijpen we dat. Je kunt nog steeds een Notion-held worden als je een paar opdrachten onthoudt:

• Druk op Cmd/Ctrl + N om een nieuwe pagina te maken (alleen desktop-apps).

• Druk op Cmd/Ctrl + Shift + N om een nieuw Notion-venster te openen (alleen desktop-apps).

• Druk op Option + Shift + linkermuisknop om een pagina als een nieuw venster te openen (alleen desktop-app).

• Druk op Cmd/Ctrl + linkermuisknop om een link als een nieuw Notion-tabblad te openen (alleen desktop-apps).

• Druk op Cmd/Ctrl + T om een nieuw Notion-tabblad te maken (alleen desktop-apps).

• Druk op Cmd/Ctrl + P of Cmd/Ctrl + K om een recent bekeken pagina te zoeken of om erheen te gaan.

• Druk op Cmd/Ctrl + L om de URL van de pagina te kopiëren.

• Druk op Cmd/Ctrl + [ om naar de vorige pagina te gaan.

• Druk op Cmd/Ctrl + ] om naar volgende pagina te gaan.

• Druk op Ctrl + Shift + K (Mac) of op Ctrl+ + K (Windows) in de snelle weergave van de database om terug te gaan naar de vorige database-pagina.

• Druk op Ctrl + Shift + J (Mac) of Ctrl + J (Windows) in de snelle weergave van de database om naar de volgende database-pagina te gaan.

• Druk op Cmd/Ctrl + Shift + L om te wisselen tussen de donkere en lichte modus.

Tip: Je kunt emoji's ook inline toevoegen op een Notion-pagina door : te typen, gevolgd door de naam van een emoji, zoals :appel voor 🍎 of :klappen voor 👏.

Je kunt de emoji-kiezer ook openen met de snelkoppeling Ctrl + Cmd + Spatie op een Mac en Windows-toets + . of Windows-toets + ; op Windows.

Tijdens het schrijven:

• Typ ** aan beide kanten van een stuk tekst om dit vet te maken.

• Typ * aan beide kanten van een stuk tekst om dit cursief te maken.

• Typ ` aan beide kanten van een stuk tekst om het als inline-code op te maken. (Op QWERTY-toetsenborden vind je dit teken meestal links van de 1; op AZERTY-toetsenborden maak je het meestal met de toetsen µ of 7, of met de toets naast de ù.)

• Typ ~ aan beide kanten van een stuk tekst om dit door te halen.

Probeer deze snelkoppelingen aan het begin van een nieuwe regel of een bestaand contentblok:

• Typ *- of + en vervolgens Spatie om een lijst met opsommingstekens te maken.

• Typ [] gevolgd door Spatie om een selectievakje voor een to-do-taak te maken. (Er moet geen Spatie tussen de vierkante haakjes.)

• Typ 1., a. of i. en vervolgens Spatie om een genummerde lijst te maken.

• Typ # en vervolgens Spatie om een kop (H1) te maken.

• Typ ## en vervolgens Spatie om een subheader (H2) te maken.

• Typ ### en vervolgens Spatie om een subheader (H3) te maken.

• Typ > en vervolgens Spatie om een toggle-lijst te maken.

• Typ " en vervolgens Spatie om een citaatblok te maken.

• Druk op Enter om een tekstregel in te voegen.

• Druk op Shift + Enter om een regeleinde in een tekstblok te zetten.

• Druk op Cmd/Ctrl + Shift + M om een opmerking te plaatsen.

• Typ --- om een divider of scheidingslijn te maken. (Drie koppeltekens achter elkaar.)

• Druk op Cmd/Ctrl + B als je tekst geselecteerd hebt om deze vet te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + I als je tekst geselecteerd hebt om deze cursief te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + U als je tekst geselecteerd hebt om deze te onderstrepen.

• Druk op Cmd/Ctrl + Shift + S als je tekst geselecteerd hebt om deze door te halen.

• Druk op Cmd/Ctrl + K als je tekst geselecteerd hebt om een link toe te voegen. Je kunt ook met Cmd/Ctrl + V een gekopieerde URL over geselecteerde tekst plakken om hier een link van te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + E als je tekst geselecteerd hebt om hier inline code van te maken.

• Druk op Tab om inspringingen te maken in je content en deze te integreren. Wanneer je een inspringing maakt, wordt het blok geïntegreerd in het blok erboven. Als je het bovenliggende blok selecteert, wordt alle geïntegreerde content ook geselecteerd.

• Druk op Shift + Tab om het integreren van content ongedaan te maken.

• Typ /veranderen aan het begin of einde van een blok om het in een ander soort blok te veranderen. Je krijgt een lijst met opties.

• Typ /kleur aan het begin of einde van een tekstblok om de tekstkleur of markering (achtergrondkleur) te wijzigen. (Typ /standaard om een kleur of markering te verwijderen.) Bijvoorbeeld: /blauw/blauwe achtergrond

Voor alle volgende snelkoppelingen voor het maken van content geldt dat je de toetsencombinatie Cmd + Option gebruikt op een Mac en de combinatie Ctrl + Shift op Windows en Linux:

• Druk op Cmd/Ctrl + Option/Shift + 0 om tekst te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + Option/Shift + 1 om een kop van niveau H1 te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + Option/Shift + 2 om een kop van niveau H2 te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + Option/Shift + 3 om een kop van niveau H3 te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + Option/Shift + 4 om een selectievakje voor een to-do-taak te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + Option/Shift + 5 om een lijst met opsommingstekens te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + Option/Shift + 6 om een genummerde lijst te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + Option/Shift + 7 om een toggle-lijst te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + Option/Shift + 8 om een codeblok te maken.

• Druk op Cmd/Ctrl + Option/Shift + 9 om een nieuwe pagina te maken of om wat er op een regel staat in een pagina te veranderen.

• Druk op Cmd/Ctrl + + om in te zoomen.

• Druk op Cmd/Ctrl + - om uit te zoomen.

• Druk op Cmd/Ctrl + Shift + U om één niveau omhoog te gaan in de paginahiërarchie.

• Druk op Option/Alt terwijl je sleept en neerzet om content op een Notion-pagina te dupliceren.

Alles in Notion wordt gezien als een blok, van een tekstregel (of alinea) tot een afbeelding of insluiting. Met deze snelkoppelingen kun je hele geselecteerde blokken bewerken.

• Druk op Esc om het blok te selecteren waar je nu in werkt. Of om de blokselectie ongedaan te maken.

• Druk eenmaal op Cmd/Ctrl + A om het blok te selecteren waarin je cursor staat.

• Druk op Spatie om een geselecteerde afbeelding in het volledige venster te openen, of deze weergave weer te sluiten.

• Druk op de pijltoetsen om een ander blok te selecteren.

• Houd Shift + pijltoets omhoog/omlaag ingedrukt om je selectie omhoog of omlaag uit te breiden.

• Gebruik Cmd + Shift + linkermuisknop op een Mac en Alt + Shift + linkermuisknop op Windows/Linux om een volledig blok te selecteren of te deselecteren.

• Gebruik Shift + linkermuisknop om een ander blok en alle blokken ertussen te selecteren.

• Druk op Backspace of Delete om de geselecteerde blokken te verwijderen.

• Druk op Cmd/Ctrl + D om de geselecteerde blokken te dupliceren.

• Druk op Enter om tekst in een geselecteerd blok te bewerken (of om een pagina binnen een pagina te openen).

• Druk op Cmd/Ctrl + / om een of meer geselecteerde blokken te bewerken of te wijzigen.

• Gebruik deze snelkoppeling om het type van het blok of de kleur te wijzigen, of om het blok te bewerken, dupliceren of verplaatsen. Boven in het menu dat wordt weergegeven, staat een zoekvak. Zoek hier naar de actie, de kleur of het blok dat je wenst.

• Selecteer in een database meerdere rijen of kaarten en gebruik dan Cmd/Ctrl + / om deze allemaal tegelijk te bewerken.

• Gebruik Cmd/Ctrl + Shift + pijltoetsen om een geselecteerd blok te verplaatsen.

• Druk op Cmd/Ctrl + Option/Shift + T om alle toggles in een toggle-lijst te openen of te sluiten.

• Druk op Cmd/Ctrl + Shift + H om de recentste tekst- of achtergrondkleur (markering) die je hebt gebruikt, toe te passen.

• Druk op Cmd/Ctrl + Enter om het blok waarin je cursor staat, aan te passen. Aanpassen omvat:

• Een pagina openen

• Een selectievakje voor een to-do-taak selecteren of deselecteren

• Een item uit een toggle-lijst openen of sluiten

• Insluitingen of afbeeldingen op volledig scherm weergeven

• Vermeld een persoon: Typ een @ gevolgd door een naam van een workspace-lid om diens aandacht te vragen voor iets. Ze krijgen dan een melding. Dit is handig bij opmerkingen en discussies.

• Vermeld een pagina: Typ @ en de naam van een andere pagina in je workspace om een inline link te maken. Als je de naam van de pagina wijzigt, wordt deze link ook automatisch gewijzigd.

• Vermeld een datum: Typ @ en een datum in een indeling naar keuze (of 'morgen', 'vandaag' of zelfs 'woensdag'). Hiermee kun je deadlines instellen voor jezelf.

• Voeg een herinnering toe: Typ @herinneren gevolgd door een datum in een indeling naar keuze (zoals 'gisteren', 'vandaag', 'morgen' etc.). Je kunt op de link klikken die wordt weergegeven om de datum en exacte tijd aan te passen waarop je een herinnering wilt krijgen. Je krijgt dan op dat moment een melding.

• Druk op Esc om het menu met @-opdrachten te sluiten als je alleen een @ wilt typen.

• Link naar pagina: Typ [[ en de naam van een andere pagina in je workspace om hiernaar te linken. Als je de naam van de pagina wijzigt, wordt deze link ook automatisch gewijzigd.

• Nieuwe subpagina: Typ [[ en de naam van de subpagina die je in je huidige pagina wilt integreren. Gebruik je cursor of de pijltoetsen om + Nieuwe subpagina toevoegen te selecteren in de vervolgkeuzelijst.

• Nieuwe pagina ergens anders: Typ [[ en de naam van de pagina die je wilt maken. Gebruik je muis of de pijltoetsen om ↗ Voeg nieuwe pagina toe in… te selecteren in de vervolgkeuzelijst. Selecteer vervolgens de pagina of database waaraan je de pagina wilt toevoegen.

• Nieuwe subpagina: Typ + en de naam van de subpagina die je in je huidige pagina wilt integreren. Gebruik je cursor of de pijltoetsen om + Nieuwe subpagina toevoegen te selecteren in de vervolgkeuzelijst.

• Nieuwe pagina ergens anders: Typ + en de naam van de pagina die je wilt maken. Gebruik je muis of de pijltoetsen om ↗ Voeg nieuwe pagina toe in… te selecteren in de vervolgkeuzelijst. Selecteer vervolgens de pagina of database waaraan je de pagina wilt toevoegen.

• Link naar pagina: Typ + en de naam van een andere pagina in je workspace om hiernaar te linken. Als je de naam van de pagina wijzigt, wordt deze link ook automatisch gewijzigd.

Tip: Wanneer je [[ gebruikt, zal de vervolgkeuzelijst eerst de opties voor het linken naar een pagina tonen. Wanneer je + gebruikt, zal de vervolgkeuzelijst eerst de opties voor het maken van een pagina tonen.

Als je in Notion op / drukt, wordt er een volledig menu weergegeven met contentblokken die je kunt toevoegen. Het is nog sneller om op / te drukken en dan te typen wat je wilt. Dit zijn opties waaruit je kunt kiezen:

Basis

• /tekst of /tekstblok maakt een nieuw tekstblok.

• /pagina maakt een nieuwe pagina (en opent deze automatisch als je op Enter drukt).

• /bullet maakt een lijst met opsommingstekens.

• /num maakt een genummerde lijst.

• /todo maakt een to-do-lijst met selectievakjes.

• /toggle maakt een toggle-lijst.

• /div maakt een lichtgrijze divider (scheidingslijn).

• /citaat maakt een citaatblok met duidelijkere tekst.

• /h1 of /# maakt een grote kop.

• /h2 of /## maakt een middelgrote kop.

• /h3 of /### maakt een kleine kop.

• /link maakt een link naar een andere pagina in je workspace.

• Esc sluit het /-menu. Dit is handig als je een / gebruikt in een tekst.

Inline

• Met /vermelden kun je een pagina of persoon in je workspace vermelden.

• Met /datum of /herinnering kun je een tijdstempel of herinnering aan je pagina toevoegen.

• Met /vergelijking zet je een TeX-formule in je tekst.

• /emoji opent de emoji-kiezer.

Media

• Met /afbeelding kun je een afbeelding uploaden of insluiten, of een afbeelding van Unsplash toevoegen.

• Met /pdf kun je een URL naar een PDF plakken zodat deze inline op je pagina wordt weergegeven.

• Met /blad kun je een URL naar een website plakken om een webbladwijzer te maken.

• Met /video kun je een videobestand uploaden of een video van YouTube, Vimeo etc. insluiten.

• Met /audio kun je een audiobestand uploaden of een opname van SoundCloud, Spotify etc. insluiten.

• Met /code kun je een codeblok maken waarin je kunt schrijven en codefragmenten kunt plakken.

• Met /bestand kun je elk bestand op je computer uploaden of een insluiting maken.

• Met /embedden kun je een van de meer dan 500 insluitingen toevoegen die met Notion werken.

Geavanceerd

• Met /opmerking kun je een opmerking toevoegen aan een blok.

• Met /dupliceren kun een exacte kopie van het huidige blok maken.

• Met /verplaatsennaar kun je het blok naar een andere pagina verplaatsen.

• Met /verwijderen kun je het huidige blok verwijderen.

• Met /inhoudsopgave kun je een blok met een inhoudsopgave maken.

• Met /knop of /sjabloon kun je een sjabloonknop maken die blokken dupliceert op basis van wat jij definieert.

• Met /bread kun je een breadcrumb-menu toevoegen waarin je kunt zien waar je huidige pagina zich in de workspace bevindt.

• Met /berekening of /latex kun je wiskundige vergelijkingen en tekens schrijven met TeX.

Geef feedback