Afbeeldingen, bestanden en media

Afbeeldingen, bestanden en media - hero
In this Article

Geef je Notion-pagina kleur met afbeeldingen, video's, audio en meer! 🎞️

Ga naar Veelgestelde vragen

Afbeelding

Met Notion is het makkelijk op afbeeldingen toe te voegen, te herschikken en het formaat ervan aan te passen, ongeacht de configuratie of bestandsindeling (JPG, PNG, GIF etc.).

• Klik op de + die in de linkermarge wordt weergegeven wanneer je de cursor op een nieuwe regel plaatst. Kies Afbeelding en druk op Enter. Je kunt ook /afbeelding intypen en vervolgens op Enter drukken.

• Met beide manieren kun je een afbeeldingsblok maken op je pagina. Klik om een afbeelding te uploaden vanaf je computer, een afbeelding in te sluiten (embedden) met behulp van een URL, of een stockfoto van Unsplash toe te voegen.

• Je kunt ook een afbeelding slepen en neerzetten in een Notion-pagina!

Je kunt ook afbeeldingen toevoegen aan databases en weergeven in een galerij. Meer informatie over delen vind je hier →

• Voeg de eigenschap Bestanden en media toe in een database. Als je op dat veld klikt, krijg je een optie om een afbeelding te uploaden vanaf je computer of een afbeelding in te sluiten.

• Sleep een afbeelding naar een kaart in het bord van een database, naar een cel met de eigenschap Bestanden en media in een tabel, of naar een galerij.

• Je kunt natuurlijk ook een afbeelding toevoegen aan de body van een pagina binnen een database via /afbeelding of slepen en neerzetten.

Bestanden

Bewaar je bestanden in Notion om ze makkelijk op te slaan en te delen. Je kunt overal op je pagina een bestandsblok maken waarmee je een bestand kunt Uploaden vanaf je computer of via Link insluiten een bestand, bijvoorbeeld een PDF, kunt insluiten in je pagina.

• Klik op de + die aan de linkerkant wordt weergegeven wanneer je de cursor op een nieuwe regel plaatst. Kies Bestand en druk op Enter. Je kunt ook /bestand intypen en vervolgens op Enter drukken.

• Er wordt een menu weergegeven met de opties Uploaden en Link insluiten. Selecteer het gewenste bestand en klik op Openen.

• Je kunt ook bestanden vanaf je bureaublad of vanuit een map op je computer slepen naar een Notion-pagina. Notion zal het bestand uploaden en veilig bewaren zodat je er later toegang toe hebt of het later kunt downloaden.

• Sommige bestandstypen, zoals PDF-bestanden, kunnen rechtstreeks worden ingesloten in Notion, zodat je een voorbeeld van de inhoud kunt zien.

Je kunt ook bestanden toevoegen aan databases om ze aan andere informatie te koppelen. Bijvoorbeeld, je maakt een bibliotheek met bestanden en je wilt tags en andere informatie toevoegen aan elk bestand.

• Voeg de eigenschap Bestanden en media toe aan de database.

• Klik op deze eigenschap (net zoals je kunt klikken op een cel in een kolom van een tabel). Je wordt gevraagd om een bestand te uploaden of een bestand in te sluiten.

• Je kunt ook bestanden slepen en neerzetten in cellen onder deze eigenschap in een tabel. Ook kun je ze slepen naar kaarten in een bord of naar een galerij. De bestanden zullen worden opgenomen in het veld Bestanden van de bijbehorende pagina's.

Video's

Je kunt overal in je Notion-pagina video's plaatsen van elke streamingdienst die ingesloten links ondersteunt. Er zijn een paar manieren om dit te doen:

• Klik op de + die aan de linkerkant wordt weergegeven wanneer je de cursor op een nieuwe regel plaatst. Kies Video en druk op Enter. Je kunt ook /video intypen en vervolgens op Enter drukken.

• Selecteer in het menu dat wordt getoond de optie Link insluiten, plak de URL voor delen van het nummer of de afspeellijst uit je streamingdienst en klik op Video insluiten.

• Je kunt de URL van een video ook rechtstreeks plakken. Klik vervolgens op Insluiting maken in het menu dat wordt weergegeven.

Ook kun je videobestanden uploaden om af te spelen met onze videospeler.

• Klik op de + die aan de linkerkant wordt weergegeven wanneer je de cursor op een nieuwe regel plaatst. Kies Video en druk op Enter. Je kunt ook /video intypen en vervolgens op Enter drukken.

• Kies Uploaden in het menu dat wordt getoond en selecteer het videobestand.

• Je kunt het videobestand ook vanaf je bureaublad of vanuit een map op je computer slepen naar een Notion-pagina. Notion zal het bestand automatisch omzetten voor onze videospeler.

Opmerking: Als je browser of besturingssysteem het afspelen van dit type audio-/videobestand ondersteunt, kun je het rechtstreeks in de Notion-pagina afspelen.

Als je browser of besturingssysteem het afspelen van dit type audio-/videobestand niet ondersteunt, kun je het mogelijk niet rechtstreeks afspelen.

Audio

Je kunt overal in je Notion-pagina audiobestanden plaatsen van de meeste streamingdiensten.

• Klik op de + die aan de linkerkant wordt weergegeven wanneer je de cursor op een nieuwe regel plaatst. Kies Audio. Je kunt ook /audio intypen en vervolgens op Enter drukken.

• Selecteer in het menu dat wordt getoond de optie Link insluiten en plak de URL van het nummer of de afspeellijst uit je streamingdienst.

• Je kunt de URL ook rechtstreeks plakken. Klik vervolgens op Insluiting maken in het menu dat wordt weergegeven.

Je kunt audiobestanden ook direct uploaden vanaf je computer.

• Klik op de + die aan de linkerkant wordt weergegeven wanneer je de cursor op een nieuwe regel plaatst. Kies Audio en druk op Enter. Je kunt ook /audio intypen en vervolgens op Enter drukken.

• Kies Uploaden in het menu dat wordt getoond en selecteer het audiobestand.

• Je kunt het audiobestand ook vanaf je bureaublad of vanuit een map op je computer slepen naar een Notion-pagina. Notion zal het bestand automatisch omzetten voor onze audiospeler.

Opmerking: Als je browser of besturingssysteem het afspelen van dit type audio-/videobestand ondersteunt, kun je het rechtstreeks in de Notion-pagina afspelen.

Als je browser of besturingssysteem het afspelen van dit type audio-/videobestand niet ondersteunt, kun je het mogelijk niet rechtstreeks afspelen.

Webbladwijzers

Er zijn een aantal manieren om een webbladwijzer aan een pagina toe te voegen:

• Klik op de + die aan de linkerkant wordt weergegeven wanneer je de cursor op een nieuwe regel plaatst. Kies Webbladwijzer en druk op Enter.

• Typ /webbladwijzer of alleen /bladwijzer en druk op Enter.

• In de mobiele app kun je een URL plakken en vervolgens Bladwijzer maken selecteren.

Ongeacht de methode word je gevraagd de URL in te voeren. Druk op Enter om je bladwijzer weer te geven.

Herschikken en formaat aanpassen

• Herschikken: Gebruik slepen en neerzetten om mediablokken te verplaatsen op een Notion-pagina. Je kunt ze ook naar kolommen slepen.

• Formaat aanpassen: Plaats de cursor op een mediablok. Er worden twee zwarte hulplijnen getoond aan de zijkanten. Klik en sleep de hulplijnen om de video groter of kleiner te maken.

Bijsnijden

• Plaats de cursor op een afbeelding en selecteer •••Afbeelding bijsnijden.

• Selecteer Opslaan wanneer je klaar bent.

Maskeren

• Plaats de cursor op een afbeelding en selecteer •••Afbeelding bijsnijden.

• Selecteer het pictogram met vormen in de linkerbovenhoek en kies de afmetingen om te maskeren.

• Selecteer Opslaan wanneer je klaar bent.

Uitlijnen

• Plaats de cursor op een afbeelding, bestand of mediablok en klik op het pictogram voor uitlijnen. Het pictogram lijkt op een vierkant met lijnen eronder en erboven.

• Kies voor centreren of links of rechts uitlijnen.

Onderschrift

• Plaats de cursor op een afbeelding, bestand of mediablok en klik op het pictogram voor onderschrift. Het pictogram lijkt op een vierkant met lijnen eronder.

• Er wordt grijze tekst onder je afbeelding, bestand of media getoond. Je kunt deze tekst net als alle andere tekst op je pagina bewerken en opmaken.

Alt-tekst

• Plaats de cursor op een afbeelding en selecteer •••Alt-tekst.

• Voeg alt-tekst toe die de afbeelding beschrijft en druk op Enter wanneer je klaar bent.

• Plaats de cursor op ALT in de hoek van de afbeelding om de alt-tekst te zien.

Zorg ervoor dat je alt-tekst kort en beschrijvend is. Je kunt ook details geven op basis van de context van de pagina waarin je afbeelding is ingesloten. Als je bijvoorbeeld een afbeelding toevoegt aan een pagina over lesgeven, kun je 'Docent en leerling in een lokaal' gebruiken in plaats van 'Twee mensen in een kamer'.

Downloaden

Op de desktop

• Plaats de cursor op een afbeelding, bestand of media-item en klik op het pictogram voor downloaden rechtsboven. Het pictogram lijkt op een omlaag gerichte pijl in een cirkel.

• Het bestand van Notion wordt opgeslagen op je computer.

Mobiele versie

• Klik op ••• rechtsboven in je afbeelding, bestand of mediablok en selecteer Origineel weergeven.

• De afbeelding, het bestand of de media wordt geopend in een webbrowser binnen de app. Als je drukt op de afbeelding en deze ingedrukt houdt, wordt de afbeelding toegevoegd aan je foto's.

Origineel of in volledig scherm weergeven

Je kunt afbeeldingen in Notion op een aantal andere manieren bekijken – in de originele indeling via je browser, of in volledig scherm. Dit doe je zo:

• Plaats de cursor op je afbeelding, bestand of media en klik op Origineel. Hiermee open je de afbeelding in het originele formaat via een nieuw tabblad in je browser.

• Voor volledig scherm: plaats de cursor op de afbeelding en klik op •••. Kies Volledig scherm in de vervolgkeuzelijst. (Je kunt ook de afbeelding selecteren en op Spatie drukken.)

Vervangen

Je kunt afbeeldingen, bestanden en media in Notion vervangen zonder dat je de plek en het formaat aan hoeft te passen.

• Plaats de cursor op het blok en klik op •••. Klik op Vervangen. Er wordt een venster geopend waarmee je een ander bestand van je computer kunt uploaden of een afbeelding kunt insluiten.

Opmerking

Je kunt in Notion opmerkingen toevoegen aan afbeeldingen, bestanden en mediablokken, net zoals je dit kunt doen bij tekst en andere contentblokken.

• Plaats de cursor op je afbeelding, bestand of media en klik op het pictogram van een spreekwolk.

• Je kunt ook op ••• klikken. Klik vervolgens op Opmerking. Typ @, gevolgd door iemands naam om een teamlid te vermelden en hun aandacht te vestigen op een vraag, voorstel of idee over de afbeelding.

Verwijderen

• Plaats de cursor op je afbeelding, bestand of media en klik op ••• rechtsboven of op ⋮⋮ aan de linkerkant. Je kunt ook met de rechtermuisknop op het blok klikken.

• Klik op Verwijderen.

Veelgestelde vragen

Waarom zie ik geen functies voor uitlijnen op mijn afbeelding, bestand of mediablok?

De besturingselementen voor uitlijning worden verborgen wanneer het blok even breed is als content op de pagina, of wanneer het blok al de maximale breedte heeft.

Zijn er beperkingen voor de bestandsgrootte?

Je kunt onbeperkt bestanden uploaden naar Notion. De bestandsgrootte is echter wel beperkt:

• Gratis abonnement: maximaal 5 MB

• Betaalde abonnementen: maximaal 5 GB

Heb je nog meer vragen? Stuur een bericht naar support