Codeblokken

In this Article

Codeblokken zijn handig om concepten te laten zien, code te delen met andere ontwikkelaars of een bibliotheek van codefragmenten te bewaren. Je kunt ook makkelijk code naar je klembord kopiëren zodat je deze ergens anders kunt gebruiken 🕹️

Op Notion-pagina's kun je codeblokken plaatsen zodat je code kunt afzonderen van je andere content en de juiste opmaak voor de programmeertaal heeft.

• Klik op de + die aan de linkerkant wordt weergegeven wanneer je de cursor op een nieuwe regel plaatst. Kies Code en druk op Enter. Je kunt ook /code intypen en vervolgens op Enter drukken.

• Wanneer je nieuwe codeblok gemaakt is, kun je erop klikken om code te typen of te plakken.

Notion ondersteunt syntaxmarkering voor een aantal programmeertalen. Ga als volgt te werk als je de weergavetaal van je code wilt veranderen:

• Klik op de naam van de taal linksboven in het codeblok.

• Typ de naam van een programmeertaal in om deze te zoeken en druk op Enter om een taal te selecteren.

Ga als volgt te werk om scrollen te voorkomen en een regeleinde in een codeblok te zetten:

• Plaats de cursor op het codeblok en klik op ••• rechtsboven of ⋮⋮ aan de linkerkant. Je kunt ook met de rechtermuisknop op het blok klikken.

• Schakel de optie Code samenvoegen in.

Plaats de cursor op het codeblok om de knoppen Kopiëren en Onderschrift rechtsboven weer te geven.

• Klik op Kopiëren zodat je de code kunt plakken waar je wilt.

• Selecteer Onderschrift en voer je opmerkingen over de code in!

• Klik op het menu ••• voor nog meer opties.

Opmerking: Deze knop is onzichtbaar voor gebruikers met het machtigingsniveau 'Kan bekijken'.