Je content aanpassen en vormgeven

Making your pages beautiful
In this Article

Je kunt Notion de look geven die je wilt en aanpassen aan je merk, je team en je stijl. Met onze ingebouwde functies kun je elke pagina en workspace personaliseren. Notion zorgt ervoor dat elke opmaak goed uit de verf komt 🎨

Ga naar Veelgestelde vragen

Notion omvat de functies voor het bewerken van tekststijlen die je ook kent van andere tekstverwerkers – en een paar extra's. Selecteer een stuk tekst om het volgende menu te openen:

Natuurlijk werken alle bekende sneltoetsen, zoals Cmd/Ctrl + B voor vet en Cmd/Ctrl + Shift + S voor doorhalen. Daarnaast hebben we een aantal extra toetsencombinaties toegevoegd:

• Gebruik Cmd/Ctrl + E om code weer te geven in een regel.

• Gebruik Cmd/Ctrl + Shift + M om een opmerking aan tekst toe te voegen.

• Je kunt ook @ gebruiken om een pagina of persoon in je workspace te vermelden.

Notion ondersteunt alle Markdown-stijlen op zowel desktop en mobiel als in de browser. Hieronder vind je een kort overzicht van snelkoppelingen/sneltoetsen:

Tijdens het schrijven:

• Typ ** aan beide kanten van een stuk tekst om dit vet te maken.

• Typ * aan beide kanten van een stuk tekst om dit cursief te maken.

• Typ ` aan beide kanten van een stuk tekst om het als inline-code op te maken. (Op QWERTY-toetsenborden vind je dit teken meestal links van de 1; op AZERTY-toetsenborden maak je het meestal met de toetsen µ of 7, of met de toets naast de ù.)

• Typ ~ aan beide kanten van een stuk tekst om dit door te halen.

Aan het begin van een tekstregel:

• Typ *- of + en vervolgens Spatie om een lijst met opsommingstekens te maken.

• Typ [] om een selectievakje voor een to-do-taak te maken. (Er moet geen Spatie tussen de vierkante haakjes.)

• Typ 1. en vervolgens Spatie om een genummerde lijst te maken.

• Typ # en vervolgens Spatie om een kop (H1) te maken.

• Typ ## en vervolgens Spatie om een subheader (H2) te maken.

• Typ ### en vervolgens Spatie om een subheader (H3) te maken.

• Typ > en vervolgens Spatie om een toggle-lijst te maken.

• Typ " en vervolgens Spatie om een citaatblok te maken.

Opmerking: de volledige lijst met snelkoppelingen en sneltoetsen in Notion staat hier →

• Kies op elke pagina die je maakt uit drie verschillende lettertypen die altijd wel bij je schrijfstijl passen! Klik op ••• rechtsboven in de pagina en kies uit Standaard, Serif en Mono. Alle tekst op je pagina zal worden aangepast.

• Dit menu bevat ook de optie Kleine tekst. Als je deze optie inschakelt, wordt de tekst op je pagina kleiner. Dit kan van pas komen als je meer tekst op je pagina wilt, of als je het er goed uit vindt zien.

Maak je tekst aantrekkelijker door de kleur te veranderen of een gekleurde achtergrond (markering) te gebruiken. Je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren, en er zijn een aantal manieren om ze toe te passen.

• Je kunt inline tekst een kleur geven of markeren vanuit hetzelfde menu dat je gebruikt voor vet, cursief en opmerkingen. Selecteer de tekst en kies een kleur via de knop A.

• Je kunt ook een heel blok tekst dezelfde kleur geven. De makkelijkste manier is door / te typen gevolgd door de naam van de kleur, bijvoorbeeld: /rood.

• Je kunt de kleur van een tekstblok ook veranderen door de sneltoetsen Cmd/Ctrl + / te gebruiken, de naam van de kleur in te typen en vervolgens op Enter te drukken.

Tip: Using the same color over and over? Apply the last color you used with the shortcut cmd/ctrl + shift + H.

Je kunt de marges op iedere pagina verkleinen en je content verbreden door naar ••• rechtsboven in je Notion-venster te gaan en Volledige breedte in te schakelen.

Bovenaan een Notion-pagina kunnen twee dingen staan: backlinks en opmerkingen.

• Backlinks tonen alle pagina's die aan de huidige pagina gekoppeld zijn, zodat je snel kunt navigeren.

• Opmerkingen zijn een manier om gesprekken te voeren met je teamleden. Je kunt ze gebruiken om anderen te taggen, vragen te stellen, feedback te bieden en meer.

Net zoals alle andere functies in Notion, kun je de look van deze aspecten aanpassen. Ga als volgt te werk:

• Klik op de knop ••• rechtsboven in een Notion-pagina en selecteer Pagina aanpassen.

• Het volgende venster wordt weergegeven:

• Voor de backlinks kun je kiezen tussen de volgende opties:

• Uitgevouwen: Toont een volledige lijst van alle pagina's die gekoppeld zijn aan de huidige pagina.

• Weergeven in popover: Als je niet alle pagina's wilt zien, kun je ervoor kiezen om alleen het aantal backlinks weer te geven. Door te klikken kun je een popover openen die alle pagina's toont.

• Uit: Hiermee kun je alle backlinks volledig verbergen.

• Voor de opmerkingen kun je kiezen tussen de volgende opties:

• Uitgevouwen: Toont het volledige gesprek bovenaan de pagina.

• Uit: Verbergt alle opmerkingen op de pagina.

Markeringsblokken kunnen van pas komen als je specifieke tekst wilt markeren of wilt laten opvallen. Misschien wil je een waarschuwing of tip etc. toevoegen. Hier zie je een voorbeeld:

Je kunt de emoji en de kleur van het blok makkelijk aanpassen. Standaard worden de instellingen gebruikt die je de laatste keer hebt gebruikt.

Markering toevoegen

• Klik op de + die in de linkermarge wordt weergegeven wanneer je de cursor op een nieuwe regel plaatst. Selecteer Markering in het menu dat wordt weergegeven.

• Je kunt ook /markering intypen en vervolgens op Enter drukken.

• Verplaats het markeringsblok door te slepen met de handgreep ⋮⋮ die wordt getoond wanneer je de cursor erop plaatst. Je kunt het blok ook in een kolom neerzetten.

Je markering personaliseren

• Elk markeringsblok heeft een pictogram. Je kunt dit pictogram wijzigen door erop te klikken.

• Ook kun je een afbeelding uploaden (een formaat van 280 bij 280 pixels werkt het beste) om te gebruiken als pictogram, of een link naar een afbeelding plakken.

• Klik op Willekeurig om willekeurige emoji's te genereren totdat je er een ziet die je leuk vindt.

• Wijzig de kleur van het markeringsblok (of de tekst binnen het blok) door te klikken op het pictogram ⋮⋮ dat wordt weergegeven wanneer je de cursor op het blok plaatst.

• Selecteer Kleur en kies uit het menu met achtergrondkleuren om de kleur van het hele blok te veranderen. Als je Standaard kiest, wordt het blok wit met lichtgrijze contouren.

• Als je de tekst een kleur geeft die niet zwart is, wordt het blok wit met lichtgrijze contouren.

• Je kunt de kleur van de tekst en achtergrond ook wijzigen met de snelkoppeling Cmd/Ctrl + /, gevolgd door de naam van de gewenste kleur.

Elke pagina kan een eigen pictogram hebben, of het nu een database is of niet. Het pictogram kan een emoji zijn, of een afbeelding die je hebt geüpload (zoals een logo). Het pictogram wordt in de linkerbovenhoek van de pagina en in de zijbalk getoond. Hierdoor kun je pagina's makkelijk terugvinden.

Er zijn een aantal manieren om pictogrammen aan pagina's toe te voegen:

• Plaats de cursor boven in de pagina en klik op Pictogram toevoegen.

• Klik op het pictogram van een pagina in de zijbalk.

• Via beide methoden krijg je een menu te zien waarmee je een emoji kunt kiezen of zoeken, een bestand kunt uploaden vanaf je computer (zoals een logo), of een URL van een afbeelding op het internet kunt invoeren.

• Je kunt ook op Willekeurig klikken om willekeurige emoji's te bekijken tot je er een ziet die je leuk vindt.

• Als je een pictogram wilt verwijderen, kun je erop klikken en vervolgens Verwijderen selecteren.

• De aanbevolen grootte van afbeeldingen voor pictogrammen is 280 x 280 pixels.

Omslagafbeeldingen worden als banners aan de bovenkant van de pagina weergegeven om wat extra stijl en kleur toe te voegen (ook voor databases).

• Plaats de cursor boven in de pagina en klik op Omslag toevoegen.

• Plaats de cursor op de omslagafbeelding die wordt weergegeven en kies Omslag wijzigen.

• Je zult een menu te zien krijgen met een galerij opties die door Notion zijn geselecteerd.

• Klik op Uploaden om een afbeelding toe te voegen die op je computer staat, of klik op Link om de URL van een afbeelding op internet te plakken.

• Je kunt ook kiezen voor een afbeelding van Unsplash, een bibliotheek van meer dan een miljoen prachtige, bruikbare stockfoto's.

Tip: You can make your cover pages appear as images on your board or gallery cards in a database. Click Properties → Card Preview →  Page Cover

Veelgestelde vragen

Kan ik 'Volledige breedte' als standaard instellen? Is er een manier om een standaardstijl in te stellen voor alle pagina's?

Dit kan nog niet, maar veel gebruikers hebben om deze functie gevraagd! We houden dit in gedachten voor toekomstige projecten.

Can I justify text to be center aligned or right aligned?

Notion doesn't have any traditional alignment options at the moment, unfortunately 😕But you can still make this happen. Drag and drop an empty line into the column next to your text to align it to the right or left.

Why can't I change text size on mobile?

This styling option, along with page width, only exists on desktop and web.

Wat zijn de ideale grootte en hoogte-breedteverhouding van een omslagafbeelding?

De omslagafbeeldingen worden aangepast aan de breedte van je venster. Er is dus geen specifiek formaat dat het beste werkt. Wel raden we je aan afbeeldingen te gebruiken die minimaal 1500 pixels breed zijn.

How can I insert an emoji in-line with my text 🤔?

Anywhere in your text, type : followed by the name of the emoji you want to use, like :fire for 🔥 or :clappingfor 👏

You can also use your system emoji picker to include emojis in-line on a Notion page, or anywhere else on your computer!

Mac: ctrl + cmd + space

Windows 10: windows key + . or windows key + ;

Heb je nog meer vragen? Stuur een bericht naar support